, , , , ,

    Sajtkészítés lépésenként


    Fehérpenésszel érő sajtok készítése:
    Ez a legösszetettebb érési folyamat az összes sajttípus készítése között. A célul kitűzött felületi formák, csak nagyon különleges körülmények között növekednek megfelelően. Ráadásul növekedésük befejeztével, még korán sincs vége az érési folyamatnak, most újabb  »»»   folytatás »»»   
                                                   
    Kékpenésszel érő sajtok készítése:
    A sajtok készítéséhez Penicillium Roqueforti-t vagy a Penicillium Glaucum-ot (Bleu d'Auvergne) használunk. A használt törzstől függően lesznek sajtjaink, sötét vagy világoskék, -zöld -szürke erezetűek, ízük az intenzív pikánstól a gyümölcsösen édesig terjedhet. A legtöbbjük  belül penészes, azaz  »»»   folytatás »»»     
            
    Rúzzsal érő sajtok készítése:
    A rúzzsal érő sajtok, vagy más néven "kenettel" érő sajtok az úgynevezett "büdös sajtok". Lehet őket nagyon szeretni, vagy messziről elkerülni, de az biztos, közömbös senki nem marad irányukba!
    Ebben a fejezetben említsük meg a pálpusztai és munster típusú sajtok mellett a mosott kérgű sajtokat is, hiszen ezek is ugyanezen felszíni  »»»   folytatás »»»  
                                                      
    Nagylyukú sajtok készítése:
    Hamarosan   folytatás »»» 

    .

    Receptúrák Abc sorrendben



                                                        Katt a linkre↓
    Asiago
    Olaszországból származó, tehéntejből készült félkemény sajt.  Átmérője 30-36 cm, magassága 9-12 cm, súlya pedig 8-12 kg.  Kérge sima, egyenletes,  oldala egyenes.      
    >>>>

    Brie  
    Francia országból származó, tehéntejből (vagy kecsketejből)készült,  nemes penész kéreggel érlelt lágy sajt. 20-40 cm átmérőjű, 3 cm magas és 2-3 kg súlyú.  A "petit Brie" pedig 14-22 cm átmérőjű és csak 1-2 kg súlyú. Érési ideje minimum 4 hét >>>>

     Caciocavallo  
    ...
       >>>>

     Caciotta  
    Olaszországból származó friss fogyasztású asztali sajt. Nagyon széles körben elterjedt. Eredetileg kecske és juh tejből készítették, de manapság  megtalálható tehén és bivaly tejből is, vagy ezek különböző arányú keverékéből.  Hagyományos kézműves, farm sajt. Általában kis méretű 5-8 cm átmér   >>>>

     Camembert
    A camembert Francia országból származó, tehén vagy kecsketejből készült, fehér nemespenész bevonatú lágysajt.  10-12 cm átmérőjű, 3 cm magas és 25 dkg.   Létezik kisebb verziója a "petit camembert" ami csak 15 dkg.  Érési ideje 2 hét.  >>>>

      Canestrato
    Olasz kemény sajt. Nevét a canestri-ről a fonott kosarakról kapta. Igazi finomság, a legértékesebb sajtok egyike. Hagyománya a 10. századig  nyúlik vissza, dokumentumok igazolják, hogy szerződések kifizetésére használták. 
    Hagyományosan kis gazdaságok állítják elő, bizonyos fajta juhok és   >>>>

     Caprino
    Kecskesajt az Olaszországi Piemont régióból. Neve a capra, azaz a kecske szóból származik, hasonlatosan a francia chevre elnevezéshez. Nagyon sokféle  kecskesajt készül ezen a néven. 
     Két fő típust különböztetünk meg:       ...     >>>>

       Chevre 
    Franciaországban csak egyszerűen a friss krémes kecskesajtot jelenti. számtalan változatát ismerjük. Vannak friss és érlelt változatai. A friss chevrét gyakran ízesítik fűszernövényekkel, de kínálhatják  akár gyümölccsel is.          >>>>
       Crescenza
    Strachino di Screscenza észak Olasz országból származó lágysajt. Nevét az olasz sctracca szóból kapta ami fáradtat jelent, ami a legelőkről  visszatérő tehenek fáradtságára utal, mert hagyományosan  csak télen a    ...  >>>>
       Edami
    Az Edami Hollandiából származó félkemény sajt. Nevét Edam am jsselmerről kapta. Sovány tehéntejből készítik. 13 cm átmérőjű, gömb  alakú, 1,5 kg -os sajt.  Érési ideje 4 hét.    >>>>
       Ementali 
    Több receptúra egy helyen!
    Az Ementáli Svájcból az Emme folyó völgyéből származik.  Nyers tehéntejből készül, a kemény sajtok csoportjába tartozik,  de tésztája mégis hajlékony, rugalmas, világos sárga színű. Jellegzetesen 
    zamatos, enyhén diós    
    >>>>
       Feta 
    A Görögországból származó eredet védett Feta sajt pasztörizálatlan juh, vagy juh és kecske tejből készül. A juhtejhez hozzáadható kecsketej  aránya nem lehet több 30%-nál. Sajttészta zárt szerkezetű, esetleg  kevés lyukkal.     >>>>
       Fourm d'Ambert
    Félkemény francia márványsajt. Az ország egyik legrégebbi sajtja.  Auvergne régióból származik és hagyományosan nyers tehéntejből készül, de napjainkban már a tejet pasztőrözik. Jellegzetes keskeny, magas henger alakú. 1,5-2,5 kg-os >>>>
       Gorgonzola
    A Gorgonzola kék nemespenésszel érő lágysajt. Olaszországból származik, kizárólag tehéntejből készül. Henger  alakú, átmérője 25-30 cm, magassága 16-20 cm.  Súlya 6-13 kg     >>>>
       Gouda 
    A Gouda Hollandiából származó, tehén-, vagy kecske tejből készült félkemény sajt. Átmérője 30 cm, 12-13 kg.  A Baby Gouda maximum 1kg lehet. Külsejét hagyományosan sárga viaszba burkolják.   Jellemzően édes ízű    >>>>
       Gruyere
    A Gruyere vagy más néven Greyerzer Svájcból származó kemény sajt.  Tehéntejből készítik. Átmérője 55-65 cm, magassága 9-12 cm, súlya pedig 35-40 kg. Kérge barnás színű, oldala enyhén domború. Íze enyhén gyümölcsös, kissé sós.  Érési ideje 5-12 hónap.  >>>>
       Jarlsberg

    A Norvég Ementáli. Nevét egy viking településről kapta. Lényegesen  kisebb Svájci testvérénél, csak 30 cm átmérőjű, kb 10 cm magas     >>>>
       Joghurt
    Több receptúra egy helyen!

    Hagyományos joghurt, habart joghurt, ivó joghurt, görög joghurt.
      >>>>
       Kasseri

    ...

       >>>>
       Kékfehér sajt/ Cambozola

    ...

       >>>>
       Labneh 

    Labneh a  Libanoni joghurtsajt.

      >>>>
       Mimolette
    Franciaországban gyártott félkemény sajt. XIV Lajos kérésére  készült, hogy a közkedvelt Edami helyére léphessen. 
    Megkülönböztetésül annattoval szinezték,    >>>>
       Montasio
    Olaszországból származó kemény sajt. Kizárólag tehén tejből készítik. 6-8 kg-os sajt, átmérője 30-35 cm.  Kérge sima, egyenletes, a sajttészta színe szalmasárga, kevéssé lukacsos.  Aromás, fűszeres ízű  ami az érés előrehaladtával egyre erősödik.  >>>>
       Morbier
    Francia országból származó jól szeletelhető lágysajt. Nyers tehéntejből készül, kizárólag bizonyos fajtájú, hegyi  legelőkön tartott tehenek tejéből. Súlya 8-10 kg. 35-40 cm átmérőjű,  6-8 cm magasságú. Kérge a halványszürkétől a narancssárgáig >>>>
       Munster
    A Munster Francia országból származó, tehéntejből készült mosott kérgű lágysajt.  Átmérője 13-19 cm, magassága 2,5-8 cm, súlya minimum 45 dkg. Petit Munster  átmérője 7-12 cm, magassága 2-6 cm, súlya maximum 1,5 kg. Minimális érési ideje 4  hét.    >>>>
        Parmezán
    A Parmigiano Reggiano eredeti olasz keménysajt. Nyers tehéntejből  készítik, a tehenek csak bizonyos takarmányokat fogyaszthatnak.  Fűszeresen pikáns, de sohasem csípős ízű, alacsony zsírtartalmú. 
    Henger alakú, enyhén domború oldalú sajt. Átmérője 35-45 cm,   >>>>
       Pecorino
    A Pecorino Romano Olaszországból származó, juhtejből készült keménysajt.  Jellegzetes kosár mintázatú. Magas henger alakú, átmérője 25-35 cm, súlya  20-35 kg. Kérge vékony, törtfehér vagy szalmasárga, fóliával védik a  kiszáradás ellen.            >>>>
       Pireneusi / Hegyi Sajtok
    Hagyományosan a Pireneusok lejtőin legelő juhok és tehenek tejéből, az ott élő pásztorok által, december és június között készített  igazi kézműves sajt ...   >>>>            
       Provolone
    Lehet körte, kuglibábú, görögdinnye, kolbász alakú is.  Ettől függően súlya 0,5 kg-tól akár 10 kg is lehet. 
    Dél-Olaszországból származó, tehéntejből készült pasta filata típusú sajt.Érlelési ideje alapján két típusa van   >>>>
       Raclette
    Svájcból származó félkemény sajt. Nevét a francia racler szó után kapta, ami "lekaparni"-t jelent. Az egyik legtöbb hagyománnyal rendelkező svájci sajt, és a legkedveltebb nemzeti eledel is egyben.  A sajtkorong 5,5-7,5 kg súlyú, 30-35 cm átmérőjű   >>>>
       Reblochon
    Francia országból, a Genfi-tó déli vidékéről származó, tehéntejből készült mosott  kérgű, félkemény sajt. Átmérője 13-15 cm, magassága 3,5 cm, súlya 45-50 dkg.   A Petit Reblochon de Savoie átmérője csak 9 cm, súlya 24-28 dkg. Minimális érési ideje 4 hét.      >>>>
       Robiola
    A Robiola olasz eredetű friss vagy érlelt lágysajt. Készülhet tehén-, kecske-, juhtejből, de ezek keverékéből is.
    Mérete és megjelenése származási helye szerint változik.  
       >>>>
      Roquefort
    Francia országból származó márványsajt. Kérge természetes. Szokásos mérete: átmérője 20 cm, magassága 10 cm és kb 2,5 kg súlyú korong. Pincében érlelik, legalább 3 hónapig.    >>>>
       Scamorza
    Dél-Olaszországból származó, nem túl zsíros pasztőrözött tehéntejből, esetleg tehéntej és juh/kecsketej keverékéből készült pasta filata típusú sajt. Körte, vagy kuglibábú alakú, de a provolonéhoz hasonlóan, más egyéb
    formákban is elérhető. Súlya 400 g. 2-5 hetes korig érlelik. Füstölt változata a Scamorzi Affumicate  >>>>
       Skyr 

    Skyr az Izlandi joghurt.

      >>>>
       Stilton
    Nagy-Britannia leghíresebb sajtja. Története a 18. századig nyúlik vissza. Bár, az 1996 óta erdetmegjelölési (OEM) oltalom alatt álló sajt receptje azóta drasztikusan megváltozott.
    Jelenleg csak 3 megyében Derbyshire-ben, Nottinghamshire és Leicestershire-ben gyárthatják, pasztőrözött helyi tejből, követve a tradicionális receptet.
         >>>>
       Taleggio
    Rúzzsal érlelt, félkemény, jól szeletelhető Olaszországból  származó sajt. Nyers tehéntejből készítik, lapos négyszögletes  egyenes oldalú.  Íze fűszeres,     >>>>
       Trappista
    Több receptúra egy helyen!
    Francia országból származó pasztőrözött, sovány tehéntejből (esetleg kecsketejből) készült, mosott héjú, kb 2 kgos félkemény sajtkorong.  Átmérője 17-19 cm, magassága 6-7 cm.  Alacsony savtartalmú, 
    enyhén aromás sajt. 3-8 hét alatt készen áll a fogyasztásra.   >>>>
      Túró
    Több receptúra egy helyen!
    A túró tejből készül, a tejfehérje kicsapatásával. Attól függően hogy ezt hogyan
    érjük el,  kétféle túrót különböztetünk meg. A savanyú étkezési túrót ami 100% 
    savas  alvasztású,és az oltós túrót ahol a starter kultúra mellett oltót is használnak. >>>>
       Vacherin
    A vacherin Mont d'Or PDO svájci, a Vacherin du Haut-Doubs DPO francia, enyhén aromás, kenettel érlelt lágy sajt.  Pasztörizált tehéntejből készül.
    Mérete:
    - átmérője 11-33 cm
    - súlya 480 - 3200 grammig terjedhet.   >>>>
       Valencay
    Franciaországból származó penésszel érlelt lágy kecskesajt. Napjainkban  már sokszor készítik tehéntejből is. Kicsi, csúcs nélküli piramis forma.  Súlya 20-25 dkg, kérge vékony, erős. felülete lehet natúr  vagy hamuval bevont.  >>>>
     



    Ha tetszik az oldalunk, kérlek jelezd felénk, vagy oszd meg másokkal is.     
        

    , >>>>>>>>Túró