, , , , ,

    Krémsajt készítése


     

     


     
     Hozzávalók:
    1. Tej: Tehéntej vagy kecsketej: krémsajt készítésekor magas zsírtartalmú tejet használjunk, vagy a tejünk zsírtartalmát növeljük tejszín hozzáadásával.    A zsírtartalom lehet akár 7-10% is!
    2. Fazék, sajtkés vagy hárfa, merő/kiszedő kanál.  (sajtprés ha szükséges.)
    3. Sajtforma (+ préslap ha szükséges)
    4. Sajtkendő
    5. Hőmérő
    6. Kalcium-klorid  (ha szükséges)
    7. Tejoltó
    8. Lizozim (Csak a 3 hétig vagy tovább érlelt sajtok esetében)
    9. Kultúrák:
    10. Az Iota FF kultúra tatalmazza mindkettőt, kifejezetten kézműves használatra tervezve.
     
     



     
     
       
     
     
     

     
     



     
     
       
     
     


    K R É M S A J T
    (alap recept)
       
     



     
     
       
     
     
       
    Tejet hőkezeljük 72 C fokon, majd gyorsan visszahűtjük oltási hőmérsékletre. Ez jelen esetben 30 C fok.
      
    Kalcium-kloridot adunk hozzá.

       

     
     



     
     
       
     
     



     
     
       
     
     

       30 C fokon kultúra: a fentiek szerint.

    30 percet állni hagyjuk.

    30 perc elteltével kb 1csepp oltó / 1 liter tej.
    Függ a tej zsírtartamától.

    12-24 óra alvasztás, hőmérséklettől függően, ph 5-5,1 -ig.
    Eközben ne hűljön 20 C fok alá!

     
     
     



     
     
       
     
     



     
     
       
     
     

    Bélelt szűrőbe szedjük, 1-2 órát így csepegtetjük.

    Majd batyuba kötjük a sajtkendőt, és fellógatjuk. 2-3 óránként átkeverjük. A második keverésnél 1-1,5 % sót adunk hozzá.

    A teljes csepegtetési idő a kívánt állag eléréséig (A hűtőben még szilárdulni fog!), teremhőmérséklettől függően 5-15 óra lehet. Végső Ph 4,8-4,9 .


     
     



     
     
       
     
     



     
     
       
     
     


      
    Ha készen van alaposan átkeverjük, ha szükséges még sózzuk,
    fűszerezhetjük.
       
       
     
     



     
     
       
     
                             
           
       
    Hűtőben 4 C fokon, becsomagolva tároljuk.