, , , , ,

    Pecorino sajt jellemzői

    A Pecorino  Olaszországból származó, juhtejből készült kemény sajt. Jellegzetes kosár mintázatú. Magas henger alakú, átmérője 25-35 cm, súlya 20-35 kg.

    Kérge vékony, törtfehér vagy szalmasárga, fóliával védik a kiszáradás ellen.

    Sajttészta aromás, sós, enyhén csípős, éretten sem túl intenzív ízű. Színe fehér vagy szalmasárga, tömör szerkezetű, kevés lyukkal.

    Olaszországban pecorinonak hívnak minden juh tejből készült kemény sajtot, ezért számtalan változata ismert, többek között:
    • Pecorino Romano
    • Pecorino Siciliano, egy fekete borssal ízesített kimondottan csípős sajt
    • Pecorino Toscano, krémes, lágy sajt, hivatalos minimum érési ideje 20 nap, de leggyakrabban érlelés nélkül fogyasztják. Érlelt változata minimum 120 napos.
    • Pecorino Tiense, a toscanonak egy változata, kérgét az érés alatt zúzott paradicsommal kenegetik.


    Pecorino Romano  



    Pecorino Fresco


    Pecorino Toscano


    Pecorino Filiano