, , , , ,

    Parmezán sajt jellemzői

     A Parmigiano Reggiano eredeti olasz keménysajt. Nyers tehéntejből készítik, a tehenek csak bizonyos takarmányokat fogyaszthatnak. Fűszeresen pikáns, de sohasem csípős ízű, alacsony zsírtartalmú. Világszerte Parmezán néven közismert.
    Henger alakú, enyhén domború oldalú sajt. Átmérője 35-45 cm, magassága 18-24 kg, súlya 24 kg felett kell legyen.
    Sajttészta szalmasárga, kérge 5 mm körüli természetes aranysárga.
    Érési ideje min 12 hónap.

    Érési fokozatai:
    • Giovane vagy fresco: friss parmezán 14 hónap után,
    • Vecchio: öreg parmezán 18-24 hónapos kora között,
    • Stravecchio: 2-3 év között, ekkor már valóban érett,
    • Stravecchione: az extra öreg parmezánt 3-4 évig érlelik.