, , , , ,

    Lágy sajtok receptúrái

      
      Brie
    Francia országból származó, tehéntejből (vagy kecsketejből)készült,
     nemes penész kéreggel érlelt lágy sajt. 20-40 cm átmérőjű, 3 cm magas
    és 2-3 kg súlyú.  A "petit Brie" pedig 14-22 cm átmérőjű és csak 1-2 kg súlyú.
    Érési ideje minimum 4 hét
     >>>>
      Camembert
    A camembert Francia országból származó, tehén vagy kecsketejből készült,  
    fehér nemespenész bevonatú lágysajt.  10-12 cm átmérőjű, 3 cm magas és 25 dkg.  
    Létezik kisebb verziója a "petit camembert" ami csak 15 dkg. 
    Érési ideje 2 hét.
      >>>>
       Munster
    A Munster Francia országból származó, tehéntejből készült mosott kérgű lágysajt.
    Átmárője 13-19 cm, magassága 2,5-8 cm, súlya minimum 45 dkg. Petit Munster 
    átmérője 7-12 cm, magassága 2-6 cm, súlya maximum 1,5 kg.

    Minimális érési ideje 4  hét.    
    >>>>

      Robiola

    A Robiola olasz eredetű friss vagy érlelt lágysajt.
    Készülhet tehén-, kecske-, juhtejből, de ezek keverékéből is.
    Mérete és megjelenése származási helye szerint változik.  
       >>>>
      Caciotta
    Olaszországból származó friss fogyasztású asztali sajt. Nagyon széles
    körben elterjedt.Eredetileg kecske és juh tejből készítették, de manapság 
    megtalálható tehén és bivaly tejből is, vagy ezek különböző arányú keverékéből. 
    Hagyományos kézműves, farm sajt. Általában kis méretű 5-8 cm átmér 
      >>>>
      Crescenza
    Strachino di Screscenza észak Olasz országból származó lágysajt. 
    Nevét az olasz sctracca szóból kapta ami fáradtat jelent, ami a legelőkről
    visszatérő tehenek fáradtságára utal, mert hagyományosan 
    csak télen a
                                                                                                                                  
    >>>>   
       Gorgonzola
    A Gorgonzola kék nemespenésszel érő lágysajt.
    Olaszországból származik, kizárólag tehéntejből készül. Henger 
    alakú, átmérője 25-30 cm, magassága 16-20 cm. 
    Súlya 6-13 kg   
                                                                                           >>>>     
      Morbier
    Francia országból származó jól szeletelhető lágysajt.
    Nyers tehéntejből készül, kizárólag bizonyos fajtájú, hegyi 
    legelőkön tartott tehenek tejéből. 
    Súlya 8-10 kg. 35-40 cm átmérőjű, 
    6-8 cm magasságú. 
    Kérge a halványszürkétől a narancssárgáig
                    >>>>
       Feta
    A Görögországból származó eredet védett Feta sajt pasztörizálatlan
    juh, vagy juh és kecske tejből készül. A juhtejhez hozzáadható kecsketej 
    aránya nem lehet több 30%-nál. Sajttészta zárt szerkezetű, esetleg 
    kevés lyukkal.  
     ...   
    >>>>
       Kékfehér sajt/ Cambozola

    ...

       >>>>
       Vacherin
    A vacherin Mont d'Or PDO svájci, a Vacherin du Haut-Doubs DPO francia, 
    enyhén aromás, kenettel érlelt lágy sajt.
     
    Pasztörizált tehéntejből készül.
    Mérete:
    - átmérője 11-33 cm
    - súlya 480 - 3200 grammig terjedhet.  
     >>>>