, , , , ,

    Gouda sajt jellemzői

    A Gouda Hollandiából származó, tehén-, vagy kecske tejből készült félkemény sajt. Átmérője 30 cm, 12-13 kg.  A Baby Gouda maximum 1kg lehet.
    Külsejét hagyományosan sárga viaszba burkolják. Jellemzően édes ízű, minél frissebb annál világosabb sárga, rugalmas, jól vágható. Az idős Gouda rendkívül törékeny.
    Nevét Gouda városáról kapta de a megszokottaktól eltérően nem azért mert ott készítették, hanem mert a  város megszerezte a "sajt árusításának jogát" mint feudális előjogot, és csak itt lehetett értékesíteni. 

    • A gyengén érlelt sajt érési ideje csak 4 hét
    • A közepesen érett "Pikantje van Antje" néven ismert, érési ideje legalább 4 hónap. Egyéb közepes érlelésű Goudák 3-6 hónaposak.
    • Háromnegyed érettnek nevezzük 6-8 hónapos korában, és
    • akkor érett ha legalább 8 hónapos.
    Már a középkorban is ízesíítették gyógynövényekkel, melyek nem csak az ízét gazdagították, de növelték az eltarthatóságát is. Füstölt sajtként is közkedvelt.


    A kecskegouda igazi ínyencség. Fehér színű, egészen enyhe ízvilágú. Ennek is vannak különböző érési fokozatai, és gyakran ízesítik fűszerekkel gyógynövényekkel.